Skrei – super sesongmat

Nå er det sesong for skrei. En fantastisk god fisk som man får kjøpt i de fleste butikker. Jeg prøver hele tiden å bli flinkere til å velge matvarer som er i sesong. Fordelen med det er at maten er fersk, den smaker fantastisk, den er kortreist og vi utnytter våre ressurser på en bra måte.

Skrei kan tilberedes på mange måter ettersom den er mild på smak. Skreien har ekstra mye muskler og god fasthet. Den er rik på proteiner, vitaminer, mineraler og omega-3.

Jeg kjøper ofte skreiskiver som jeg trekker i saltet vann. Tilbehør som passer godt er for eksempel søtpotetstaver, mos av brokkoli og blomkål og litt sprøstekt bacon. Et annet næringsrikt og godt alternativ er å spise skreien helt tradisjonelt med rogn, lever og potet.

En lettvint måte å tilberede skrei på er å kjøpe skreifilet og ovnsbake den med masse grønnsaker. Du kan bruke de grønnsakene du liker. Jeg lagde denne middagen i dag og da serverte jeg en mos av kålrot og sellerirot i tillegg til de ovnsbakte grønnsakene.

Fargerikt og kjempegodt!

 

 

Her kommer det noen oppskrifter. De er beregnet til ca 4 porsjoner.

Skreiskiver

1 kg skrei i skiver

2 l vann

1 dl salt

2 ts pepper, hel sort

Kok opp vann tilsatt salt og pepper. Trekk kasserollen av platen og legg i fiskeskivene. Sett kasserollen over varmen igjen og kok opp. Sett ned varmen og la fisken stå og trekke til den er ferdig, ca. 6 minutter.

Grønnsaksmos

½ brokkoli

½ blomkål

Smør eller fløte

Damp brokkoli og blomkål til det blir mørt. Tilsett litt smør eller fløte og kjør det til en jevn mos med stavmikser.

Søtpotetstaver

1 stor søtpotet

Søtpoteten deles i staver og kokes i 8-10 minutter. Stek stavene i smør i stekepanna før servering.

 

Server skreiskivene sammen med grønnsaksmos, søtpotetstaver og eventuelt litt bacon.

 

 

Skreifilet på grønnsaksseng

600 gram skreifilet

1 løk

½ kålrot

1 pastinakk

1 squash

2 gulrøtter

1 liten søtpotet

1 rødbet

6 ss smør

Kutt opp grønnsakene i terninger, legg disse i en ildfast form sammen med smør og sett det i ovnen på 180 grader til de begynner å bli litt møre. Legg serveringsstykker av skreifilet oppå grønnsakene og bak videre til skreien er ferdig. Det tar ca 8-12 minutter. Skreien er ferdig når den har blitt hvitere i fargen og flaker seg.

Vel bekomme!

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.